Sunday 11 September 2011

KEK COKLAT KUKUS


Bahan A :-

1 cawan gula pasir/perang (akak pakai gula perang)
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu segar/cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak/butter cair

Bahan B :-

3/4 cawan tepung gandum (akak pakai superfine)
1 s/t soda bikarbonat
1 s/t baking powder
(semua bahan diayak sebanyak 3X untuk dapat tekstur yg lebih halus)


Bahan C :-

4 biji telur - dipukul hingga kembang


Cara2 :-

1)satukan semua bahan A dlm peiuk kemudian masak atas api perlahan dikacau selalu hingga larut dan sebati...dah mendidih tutup api ketepikan sehingga sejuk

2) masukan bahan B dan C kedlm adunan A tadi kacau hingga sebati kemudian tapiskan...adunan ni sememangnya cair jer...

3) Panaskan pengukus....

4) sebelum melakukan proses mengukus..panaskan dahulu loyang yg digris dgn butter kemudian baru dimasukan adunan tadi dan tutup loyang dgn aluminium foil supaya tidak masuk wap air...(sebelum itu aluminium foil hendaklah disapu dgn butter dulu supaya kek tidak melekat bila ia naik nnti...)

5) kukus selama 1 jam 15 min.....


bahan2 topping :-

200ml whipping cream
250g coklat masakan 
secubit garam

panaskan whipping cream guna teknik double boiled kemudian masukan coklat masakan dan garam gaul sehingga hancur dan sebati...dah sejuk bolehlah dicurahkan ke atas kek tadi....

No comments:

Post a Comment