Thursday 21 July 2011

BISKUT OH BISKUT...............


BISKUT HONEY PETAL

250g butter
50g shortening
1 biji telur
110g gula icing
2 s/b madu
100g bijirin honeystar -dikisar
50g tepung ubi
280g tepung gandum

cara2:-

1) gaulkan semua bahan di atas sehingga jadi doh dan terapkan mengikut bentuk yg dikehendaki boleh juga masukan pewarna yg disukai....

2) letakan biskut di atas dulang dan bakar sehingga masak selama lebihkurang 35 min....






BISKUT ALMOND 

250g butter
140g gula icing
100g badam hancur
80g tepung jagung
20g tepung beras
150g tepung gandum (tambah sedikit2 kalau adunan lembek)
1 s/t esen vanila/esen ros

cara2 :-

1) gaul buter dan gula sehingga kembang kemudian masukan kuning telur dan esen vanila gaul sebati
2) masukan tepung jagung,beras dan gandum sedikit uli sehingga jadi doh dan terapkan dgn acuan bentuk rama2
3) aturkan dlm loyang dan bakar sehingga masak.....





Hari ni kita belajar buat biskut sarang semut pulak.....he..he.. bahan2nya adalah :-

3 cawan tepng gandum
1/4 cawan tepung jagung
3/4 cawan gula halus
2 biji kuning telur
2 s/t esen ros/vanila
1 cawan planta
coklat rise
cup cake

Step 1 :


pukul gula, planta, kuning telur hingga kembang...kemudian masukan esen ros gaul sebati...masukan tepung jagung dan tepung gandum sedikit-sedikit..gaul sehingga sebati sehingga jadi doh seperti di atas.....


Step2 :


dengan menggunakan sagat timun.. mulalah menyagat doh sehingga jadi seperti gambar di bawah...awas jari ye...takut terluka lak nnti...




Step 3


sudukan hasil tadi ke dalam cup cake yg disusun dlm dulang pembakar.....dan...
Step 4



akhir sekali taburkan coklat rice di atasnya dan bakar dengan api perlahan........taraaaa...!!!!! ini lah biskut sarang semut ku.........terima kasih kpd Kak Zah (Bukit Pinang) krn sudi berkongsi resepi yg sedap ni....





No comments:

Post a Comment