Monday 11 July 2011

ROTI & BUN





Disebabkan rupanya yg berkerutu....juga gurauan dari kawanku Hisham..maka tercetuslah idea nak bg nama roti ni CHEESY FROGY BUN...

Bahan2 :

500gm kilo tepung roti
1 s/b marjerin
1 s/b shortening
9 s/b gula
6 s/b susu tepung
2 s/k bread improver
1 s/k garam
4 s/k yis
1 biji telur
225ml air
sedikit parutan cheddar cheese

cara2:

1) masukan semua bahan di atas ke dalam Bread Maker pilih menu bread dough
2) apabila dah selesai menguli angkat doh roti tumbuk2 sedikit tuk keluarkan angin
3) bahagikan dok kepada beberapa bahagian kecil seberat 50gm
4) bentukan roti sesuka hati anda...akak bulat2kan kemudian bg lonjong sikit sesudah itu gliskan bahagian        atas roti dgn telur dan taburkan cheddar cheese
5) biarkan seketika sehingga doh naik 2x ganda...kemudian masukan dlm oven dan bakar sehingga roti keperangan....dah masak angkat dan sejukan di atas redai..




BUN MANIS INTI LOTUS




bahan2 :

500gm tepung roti
1 s/b shortening
1 s/b marjerin
2 s/b susu tepung
6 s/b gula
4 s/k yis
2 s/k bread improver
1 s/k garam
225ml air
1 biji telur
lotus paste (beli siap di kedai bakery)
sedikit bijan

Cara2 :

1) satukan semua bahan dalam bread maker..ambil menu bread dough dan tunggu hingga selesai
2) dah selesai proses menguli..bahagikan doh kepada beberapa bahagian seberat 50g
3) bulat2kan doh kemudian tekan bg leper dan masukan lotus paste dan bulatkan semula doh tadi..masukan kedalam loyang yg digriskan dgn marjerin terlebih dulu
4) dah habis memasukan inti dlm doh...perap doh selama 1 jam supaya naik 2x ganda kemudian sapukan telur dan taburkan bijan di atas permukaan doh
5) bakar sehingga keperangan..angkat dan sejukan di atas redai....


No comments:

Post a Comment