Saturday 6 August 2011

AYAM BAKAR MANDHI & NASI MANDHI

 bahan2nya :-

1 ekor ayam
1 s/b serbuk ketumbar
1 s/b serbuk jintan manis
1 s/b serbuk lada hitam
1 s/b serbuk kunyit
1 s/b rempah campuran
1 @ 2 ulas bawang besar - dipotong bulat
1 @ 2 biji lemon - dipotong bulat
garam
pewarna kuning
aluminium foil

Cara2 :-

1) cuci ayam dan toskan kemudian lumurkan kesemua bahan rempah serbuk dan garam
2) letakan dlm aluminium foil dan susun lemon dan bawang atas ayam dan balut..kemudian bakar dlm oven selama 1 jam...
3) 20 minit terakhir bukak aluminium foil dan keluarkan jus yg keluar dr ayam (jgn dibuang boleh dibubuh dlm ramuan nasi mndhi nanti..)
4) kemudian bakar lagi ayam tadi sehingga kering....







Bahan2nya -:

4 cwn beras basmathi ( akak pakai beras biasa je...tp lebih cantik kalau pakai beras basmathi la....pastu rendam dulu dlm 20 minit)
3 s/b minyak sapi
4 1/2 cwn air atau secukupnya
1 ulas bawang besar - dihiris nipis
3 ulas bawang putih - dihiris nipis
1 inci halia - dihiris nipis memanjang batang mancis
1/2 cwn kismis
rempah untuk menumis (bunga lawang,kulit kayu manis,bga cengkih dan buah pelaga)
pewarna kuning
garam

Cara2nya :-

1) basuh beras dan toskan
2) tumis bahan yg dhiris nipis tadi dan rempah tumis sehingga naik bau masukan buah kismis dan kacau seketika 
3) tuang bahan tumisan tadi kedlm rice cooker masukan beras,garam,dan jus dr ayam tadi dan masak nasik...
4) apabila nasi dah kering buat lubang ditengah2nya letakan alumium foil dan letakan bara kayu arang bersama sesudu minyak dan tutup selama 2 minit supaya aroma asap kayu arang dapat meresap dlm nasi...(akak tak bubuh pun sbb takde arang..he..he..) boleh skip part ni....
5) bukak tudung periuk...keluarkan arang tadi dan bubuh pulak pewarna kuning dan gembur nasik dan masak lagi sehingga nasik masak..


Bahan Acar : 1 biji tomato dipotong dadu ,5 biji cili hijau dihiris nipis, 1 pokok daun ketumbar dihiris halus2,garam dan perahan lemon...gaul semua bahan....atau boleh jugak dimakan bersama acar nenas dan timun..

No comments:

Post a Comment